История
След като Diablo е победен от Нефалемът, Tyrael прибира Черния камък на душите (Black Soulstone), в който се съхранява злото на всичките седем Great Evils. Знаейки, че е прекалено опасно да го повери в ръцете на смъртните или на ангелите, той, заедно с шестима Хорадрима, се опитват да го скрият на място, където няма да бъде открит никога – дълбоко в гробниците на Rakkis, първият крал на Westmarch, кралство, което се намира на запад от Khanduras. В този момент групата е нападната от Malthael, бивш Архангел на мъдроста и член на Angiris Council, който е изчезнал след разрушаването на Worldstone преди 20 години. Malthael, който нарича себе си „Ангел на смъртта“, избива групата на Tyrael, но него остава жив и взима Черния камък на душите (Black Soulstone).

Lorath Nahr, единствения Хорадрим оцелял от групата, е изпратен от Tyrael да намери Нефалема. Nahr се среща с Нефалема извън града Westmarch, който е превзет от Жътвари (Reapers) – армията на Malthael от поробени души на ангели. Тъй като портите са блокирани, Нефалемът си пробива път през каналите на града до катедралата Zakarum, където се среща с Tyrael. Той разкрива, че със смъртта на Diablo, Malthael вижда човечеството като раса демони, които са потомство на ангели и демони. Чрез тяхната смърт, Malthael се надява да сложи край на Вечния конфликт (Eternal Conflict), дългата война между Рая и Ада. Малко парче от Черния камък на душите (Black Soulstone) е бил отчупен, когато Malthael го е отмъквал и Tyrael се надява да го използва, за да разкрие плановете му. Нефалемът локализира и унищожава два магически орба, които събират душите на мъртвите с цел да ги превърне в армия и по този начин предизвиква гнева на Urzael, главния помощник на Malthael. Нефалемът се сблъсква с Urzael в Westmarch Heights, където го побеждава.

Нефалемът научава от Myriam Jahzia, мистериозна жена, която е спасена от Нефалемът по време на унищожението на магическите орбове, че Adria (магьосницата от Tristram, която в Diablo III е разобличена, че служи на Diablo), се намира в Westmarch и се опитва да локализира Черния камък на душите (Black Soulstone), за да съживи нейния господар отново. Lorath решава да придружи героя, след което научава, че Adria е блокирала входа на гробницата и предлага на Нефалема да използва тайнствени магически камъни, които да отворят правилния коридор. Пътуването през древните руйни в Blood Marsh отвежда Нефалемът при Adria, която е локализирала Malthael в крепоста Pandemonium. Тогава тя се превръща в крилато демонично създание и преди Нефалемът да я убие, тя казва, че Diablo ѝ е изпратил видение за неговото завръщане и именно Нефалемът ще бъде причината за това. След като научават за позицията на Malthael, Tyrael завежда Нефалемът в Рая (High Heavens), където намират портата на Pandemonium. Там те се срещат с Imperius, командир на армията на Рая, който неохотно признава, че Malthael трябва да бъде спрян и завежда Нефалемът в Realm of Pandemonium. Imperius инструктира Нефалемът да използва древна стенобойна, за да разбие портите на крепоста.

Точно в този момент Tyrael пристига с веста, че е разкрил плана на Malthael – да използва Черния камък на душите (Black Soulstone), за да събере всичкото демонично зло в света на Светилището (Sanctuary), включително кръвната линия на човечеството, което ще доведе до неговото изчезване. След разбиването на портата, Tyrael казва на Нефалемът, че за да го победи, той трябва да се превърне в самата смърт, какъвто е и Malthael.

По време на самата битка между Нефалемът и Malthael, ангелът на смъртта разрушава Черния камък на душите (Black Soulstone) и приема силите на седемте Злини. Въпреки всичко, Нефалемът успява да победи Malthael и да спаси човечеството от изчезване, но със смъртта на Malthael, същността на Diablo е освободена и последното пророчеството на Adria става реалност. Тогава Tyrael вижда Нефалемът в нова светлина – пазител на невинните, който може да се изправи срещу най-могъщите врагове. Въпреки това, Нефалемът има смъртно сърце, което може да бъде обладано и Tyrael се чуди дали Нефалемът ще остане спасител или ще се превърне в гибелта на всички създания.