[ Форум ] [ Правила ] [ Потребители ] [ Търсачка ] [ Полезни теми ]

forge
 

¯\\(°_o)/¯

Коментари: 5407
Diablo Клан:
<D3BG>
battle tag battle tag

Обобщена тема за Diablo книгите и кратки истории

+8
 

Офлайн

 

Автор: forge на 03/01/2017 - 00:37ч.

 
Това е обобщаваща тема за всичкото четиво на тема Diablo - романи, кратки истории и др.
Преди да скролирате по-надолу в темата, нека отговорим на най-често задавания въпрос:

В какъв ред да започна да чета историята на Diablo?
Отговор: Комюнити мениджъра Vaeflare преди време беше дала доста добър отговор на този въпрос:
Ако нямате против спойлери, можете да започнете с Book of Cain , тъй като тя поставя основите и след това да задълбавате в следния ред:
Трилогията Sin War - развитие на действието - преди 3000 години.
 • Birthright
 • Scales of the Serpent
 • The Veiled Prophet
Следва:
 • Legacy of Blood - преди събитията от Diablo II.
 • The Black Road
 • Tales of Sanctuary - комикс, чието действие се развива също близко до това време
 • The Kingdom of Shadow
 • Moon of the Spider - и в двете книги действието се развива след събитията от Diablo II.
 • The Order
 • Sword of Justice - тезидве книги са за периода между Diablo II и Diablo III
Накрая приключвате с:
 • Diablo III: Heroes Rise, Darkness Falls - кратки истории
 • Book of Tyrael
 • Storm of Light
 • Morbed
Ако желате можете да разгледате и Demonsbane , която е написана в ранните дни на историята преди установяването ѝ и тази от игрите.Романи
demonsbane.jpg
Demonsbane
Автор: Robert B. Marks
Публикувана на:
31 октомври 2000
Страници: 121
Компилация:
Diablo Archive
Това е първия роман от Diablo поредицата. Още преди да бъде написана, Demonsbane е било решено да бъде въвеждата книга, която да установи Светилището не само като дишащ и жив свят от една игра, но и в литературата. На авторът му е било предоставена честа да бъде писател на библията на Diablo вселената, с уговорката да не засяга историята от Diablo III, която още тогава е била замислена.
legacy_of_blood.jpg
Legacy of Blood
Автор: Richard A. Knaak
Публикувана на:
1 май 2001
Страници: 355
Компилация:
Diablo Archive
От зората на времето ангелското войнство на небесния рай и демоничната орда на горящия ад водят непрестанна битка за съдбата на всичко живо. Сега тази битка се е пренесла в света на смъртните… и нито един човек, демон или ангел няма да остане невредим…
Животът на Норек Визаран се е превърнал в жив кошмар. Докато търси магически съкровища, този наемник открива един артефакт, който надминава и най-смелите му мечти: древната броня на Бартук, легендарния Кървав военачалник. Но загадъчните доспехи са прокълнати и подчиняват измъчената му душа на желанието си за отмъщение. Преследван от демони, които искат бронята за собствените си пъклени цели, Норек трябва да превъзмогне една кръвожадност, върху която няма почти никакъв контрол, и да научи истината за своето ужасяващо проклятие, преди да бъде погълнат от мрака завинаги.
black_road.jpg
The Black Road
Автор: Mel Odom
Публикувана на:
2 април 2002
Страници: 368
Компилация:
Diablo Archive
Дерик Ланг се завръща у дома. Години са изминали, откакто е напуснал Брамуел, за да търси късмета си по широкия свят като войник на съдбата. Само че не всичко в малкия град изглежда по същия начин, по който го е оставил. Нещо тъмно и ужасяващо е впримчило жителите в своите мрежи. Някаква древна и безкрайно търпелива сила подмамва наивниците по стъпките на злото, осквернявайки дори самата земя с присъствието си. Сега същата тази сила призовава Дерик… и може би единствената му надежда е да тръгне по опасната пътека на вечните мъки.
Kingdomofshadow.jpg
The Kingdom of Shadow
Автор: Richard A. Knaak
Публикувана на:
1 август 2001
Страници: 352
Компилация:
Diablo Archive
Легенди се разказват за изгубения град Урех, смятан от мнозина за портал към рая. Ако може да се вярва на хорските приказки, на всеки две хиляди години, когато звездите се разположат подходящо и сянката на планината Нимир падне върху руините, градът се завръща за кратко в света на смъртните, разкривайки несметните си богатства на смелчаците, престрашили се да ги потърсят. След цял живот, отдаден на проучвания, магьосникът Куов Цин повежда своя отряд от наемници и авантюристи през изпълнените с опасности джунгли на Кеджистан, за да присъстват на прераждането на града. Ала никой от групата не подозира за ужасяващия кошмар, пред който им предстои да се изправят. Сияйният Урех се оказва мрачен портал, който неустоимо ги притегля към…
moon_of_the_spider.jpg
Moon of the Spider
Автор: Richard A. Knaak
Публикувана на:
1 януари 2006
Страници: 336
Воден от жаждата си за власт и от натрапчиви кошмари, лорд Джитан Алдрик стига до руините на древна гробница, където открива мистериозен артефакт. Чрез него той се надява да освободи ужасяващ демон, държан в плен от магия още от падането на Тристрам, и с негова помощ да стане господар на света. В същото време некромантът Заил пристига в Уестмарч, следвайки неясното предчувствие за надвисваща над цялото човечество опасност. Ратмианинът разкрива пъкления план на лорд Алдрик, но дори и не подозира, че инициаторът на разразилите се кървави събития е негов събрат. Наближава пълнолуние и нечестивият демон Астрога се подготвя да хвърли чудовищните си орди срещу хората…
sin_war_1.jpg
Birthright
Автор: Richard A. Knaak
Публикувана на:
1 октомври 2006
Страници: 336
Компилация:
Sin War
3,000 години преди помрачаването на Tristram от Diablo, Uldyssian, син на Diomedes, е бил обикновен фермер от селището Seram. Обвързан с неговия спокоен и идиличен живот, Uldyssian е шокиран от мрачните събития, започнали бързо да се развиват. Погрешно обвинен за ужасните убийства на двама пътешественици, Uldyssian е принуден да избяга от родната си земя и се излага на опасната мисия да изкупи доброто си име. За негов ужас, странни нови умения са започнали да се проявяват - сили, за които никой смъртен не може и да си мечтае. Сега Uldyssian трябва да се бори срещу енергията в него или в противен случай тя ще погълне малкото останали човешки признаци у него.
sin_war_2.jpg
Scales of the Serpent
Автор: Richard A. Knaak
Публикувана на:
27 март 2007
Страници: 400
Компилация:
Sin War
Решен да унищожи злия култ Triune, Uldyssian все още не подозира, че Inarius - тайния пророк на Катедралата на Светлината - тайно е подпомагал неговата мисия. Обсебен от идеята да върне великолепието на Светилището, Inarius е контролирал Uldyssian срещу двете велики религии в безкрупулен опит да ги унищожи. Демонът Lilith, някогашната любовница на Inarius, крои собствени планове - да го използва в своя пешка и да превърне човечеството в армия от Нефалеми - богоподобни същества, по-силни от който и да е ангел или демон, които да победят всички създания и да възвишат Lilith във върховенство.
sin_war_3.jpg
The Veiled Prophet
Автор: Richard A. Knaak
Публикувана на:
25 септември 2007
Страници: 352
Компилация:
Sin War
Подпомаганите от демоните култ Triune са паднали. Всичко, което стои на пътя на Uldyssian да освободи човечеството в момента, е Катедралата на Светлината и неговия харизматичен лидер - Пророкът, но той всъщност е изгнаникът Inarius. Той вижда света, който е създал като неговия необезпокояван дом. Срещайки хитрия противник, който е готов да види Светилището по-скоро разрушено, от колкото да му се изплъзне от пръстите, Uldyssian не знае за съществуването на Рая и Ада, които също биха искали да притежават неговия свят. Вече научили и те са за съществуването на Светилището, не биха се спрели пред нищо, за да го превземат.
the_order.jpg
The Order
Автор: Nate Kenyon
Публикувана на:
15 май 2012
Страници: 384
The Order свързва неразказаните истории на едни от най-известните персонажи в Diablo. Deckard Cain е последния Horadrim - мистериозен и легендарен орден. Създадени от архангел Tyrael, на Хорадремите им е било възложено да намерят и победят трите Основни Злина (Diablo, Mephisto и Baal). След дълги години силата им е намаляла и малко по малко са потънали в неизвестност. Сега всичката им история, тактики и мъдрост лежат в ръцете на един старец. Старец, който започва да се тревожи все повече. Докато Cain търси изгубените членове на ордена, той се доверява на 8 годишно момиче, за което много се опасяват, че носи в себе си демонично проклятие. Каква е нейната тайна? Как тя се свързва с пророчеството „Края на Дните“? Дали ако изобщо има оцелели други Хорадреми, те биха могли да се изправят срещу непознатото? Тези са въпросите, на които Cain трябва да отговори..
storm_of_light.jpg
Storm of Light
Автор: Nate Kenyon
Публикувана на:
27 февруари 2014
Страници: 400
Рая започва да се възстановява след падението на Основното Зло (Diablo). Съветът на Angiris е възстановил Черния камък на душите и сега бди над прокълнатия артефакт, дълбоко в бляскавия Silver City.
Сред тези важни събития, Tyrael се чувства неудобно в неговата позиция на Aspect of Wisdom, тъй като е вече смъртен и неговите братя ангели започват да се съмняват в него. Докато води проучване в Рая за успокоение, мрачното влияние на Черния камък на душите започва да се усеща в неговия дом, където хармонията на светлината някога е царувала. Покачващ се раздор заплашва да покрови царството в мрак. Imperius и останалите архангели яростно се противопоставят на идеята кристала да бъде преместен или унищожен, което кара Tyrael да повери съдбата на Рая в ръцете на човечеството..
morbed.jpg
Morbed
Автор: Micky Neilson
Публикувана на:
21 април 2014
Страници: 64
Историята ще проследи приключенията на крадец наречен Morbed, както е озаглавен и самия роман. Morbed пътува до отдалечен остров, за да върне ценни вещи, които са откраднати от Westmarch. Той ще пътува с магьосник, друид, некромансър и кръстоносец. Малко се знае за него и още по-малко за неговите съпътници. Знаем единствено, че Morbed носи със себе си омагьосан фенер, който е закрепен за китката му, и че с него осъществява връзка с тях.
blank.png
                  

Компилации
archive.jpg
Diablo Archive
Автори: Richard A. Knaak, Mel Odom, Robert B. Marks
Публикувана на:
8 юли 2008
Страници: 752

Diablo Archive е хроника на първите 4 Diablo романа: Legacy of Blood, The Black Road, The Kingdom of Shadow и Demonsbane.
sin_war_all.png
Sin War
Автор: Richard A. Knaak

Sin War са трилогия романи от Richard A. Knaak. Действията се развиват 3,000 години преди помрачаването на Tristram от Diablo. От създаването на света, ангелите и демоните са във вечен конфликт. Борбата вече се е преместила в Светилището - светът на хората. Решени да овладеят човечеството в полза на техните каузи, силите на доброто и злото водят тайна война за смъртните души. Това е приказката на Sin War - конфликта, който ще промени съдбата на хората завинаги.
Повече информация за отделните романи, вижте по-горе.
heroes_rise_darkness_falls.jpg
Heroes Rise, Darkness Falls
Автори: Различни
Публикувана на:
27 ноември 2012
Страници: 121

Heroes Rise, Darkness Falls e електронна книга, компилация на кратки истории, които са публикувани и на официалния сайт на Diablo III, като само две от тях липсват от сайта. Всички действия от историите се състоят малко преди събитията в Diablo III.


Антологии
book_of_cain.jpg Book of Cain
Автор: Philip Amara
Публикувана на:
13 декември 2011
Страници: 148
От началото на всички времена, Вечния конфликт бушува между Ада и Рая. Ако пророчеството за Края на Дните се окаже вярно, скоро човечеството ще се окаже в капан между никога не свършващата война.
Тук Deckard Cain е събрал откъси, илюстрации и познания от първа ръка за света на Светилището. Тези откъси са от времената на коварните Основни Злина (Diablo, Mephisto и Baal), хвърлят светлина върху Tyrael и останалите
Архангели от Angiris Council.
book_of_tyrael.jpg Book of Tyrael
Автор: Aaron Williams
Публикувана на:
22 октомври 2013
Страници: 164
Тази книга дава на четящия дълбок поглед над съзнанието на Tyrael, ключов герой от историята, и завежда феновете по-далеч във вселената на Diablo с детайлни и красиво изработени артефакти, които се фокусират върху известния герой Tyrael.
               
stay_awhile_n_listen.jpg Stay Awhile and Listen: How Two Blizzards Unleashed Diablo and Forged a Video-Game Empire
Автор: David L. Craddock
Художник: Amie C. E. Kline
Публикувана на:
27 октомври 2013
Две компании. Две съвсем различни култури. Една мултимилиардерна видео гейминг империя. Книгата кани читателите да разкрият произхода на Blizzard North, студио от геймъри, за геймъри, и Blizzard Entertainment, дизайнери, решени да управляват в тяхната индустрия.
Съставена от изтощаващи проучвания и хиляди интервюта, книгата разглася предопределената среща, която е събрала двете компании, сблъсъците, които ги е разделила и трансформацията от масовата демокрация до корпоративната империя.
В центъра на всичко това - Diablo - hack-and-slash приключението през мрачната рецесия на Ада, която промени онлайн гейминга завинаги.
garwulf_corner.jpg Garwulf's Corner: An Odyssey Into Diablo and the World Beyond the Video Game
Автор: Robert B. Marks
Публикувана на:
15 август 2014
Страници: 220
В зората на 21 век, гейминг индустрията премина през период от диво творчество, борейки се за призвание в медиите.
Авторът на романа Demonsbane е водил една от първите гейминг-коментинг поредици - Garwulf's Corner - в периода от 2000 до 2002 година на Diabloii.net, където е разглеждал всичко преди и включително Diablo, раждането на изкуствения интелект, хакерите, литературата, филмите и борбата на гейминга за призвание. В тази книга са събрани всички 52 части от Garwulf's Corner, както и последните думи на автора относно Diablo III и Diablo като цяло.
 • The Story of Diablo
  A2W4V01.png
  The Story of Diablo е серия от Diablo ретроспекции в процес на писане от Blizzard Entertainment. Обобщава основни събития произтичащи от самото начало на Вечния Конфликт до събитията от Reaper of Souls.
  Можете да я намерите в официалния сайт на играта или с български превод от Hollowman в нашия форум.Комикси
tales_of_sanctuary.jpg Tales of Sanctuary
Автор: Philip Amara
Публикувана на:
1 ноември 2001
Tales of Sanctuary е комикс разделен на 3 истории. Първата история, Rage, разказва за друида Azgar и неговата борба срещу минионите на Baal. Втората - Hand of Naz - за Варварин, Renit the Dark Stalker,
който е в съюз с Некромансъра Кайро и двамата се опитват да намерят артефакта, познат като Ръката на Наз. И последната част - Hatred's Bride - историята на Hale, паладин, който спасява момиче от демони.
sword_of_justice.jpg Sword of Justice
Автор: Aaron Williams
Илюстрации: Joseph Lacroix
Публикувана на:
9 юли 2013
Главния герой е Jacob, който получава видение за древно пророчество от меча на Tyrael. Пророчеството го завежда при архангела. Действието се развива 20 години след събитията от Lord of Destruction и действа като
мост между Diablo II и неговото продължение за нещата, които са се случвали в Светилището за двата века между игрите. В по-голямата си част е центриран в Dreadlands и Arreat Crater. Серията е написана докато историята от
Diablo III е била в процес на разработка.Кратки истории
The_Orphan_and_the_Jeweler.jpg

Kратки уеб базирани истории, написани от Matt Burns, по-късно събрани в антологията Heroes Rise, Darkness Falls:


 • Theater Macabre: The Dark Exile
  Theater Macabre: The Dark Exile е първата ексклузивна кратка история, която е включена в компилацията Heroes Rise, Darkness Falls. Предлага предистория на събитията от Diablo II и неговия експанжън.
  За разлика от горните, тази и долната история може да се намерят само в компилацията.
 • The Hunger
  The Hunger е втората ексклузивна кратка история, която е включена в компилацията Heroes Rise, Darkness Falls. Описана е като "страшна, непоколебима дисекция на малодушие и леност, обладаваща притча и ярък спомен, че кураж може да се намери на най-нетипичните места."
 • The Initiate
  The Initiate е поема от две части, написана от Chris Metzen. Двете части могат да бъдат намерени в ръководството на Diablo и Diablo II, в съответния ред.
  (Част 1)
  Which way is the right path, as I stand upon
  this chaotic crossroad of hate...
  How many ways are there to roam
  on this dark and damned road of Fate...

  "There are many ways, my son,
  to find where the souls of Demons remain...
  But it takes only one second of despair and of doubt
  until at last, your soul, they will gain...
  Inherit these lands, these things, these dreams
  that are yours, forever, to adore...
  For there is no life, in the depths of chaos, my son,
  for you to explore..."

  (Част 2)
  I have walked the paths; the shadowed roads
  that led to terror’s breast. I have plumbed the depths of
  Hatred’s womb and scaled Destruction’s crest.

  For every secret left unveiled, for every power learned,
  I’d sell the remnants of my soul, regardless how it burned.
  And still I sought a higher wisdom few could have attained.
  ‘Though I found it, it would leave me - broken, damned and drained.

  For now I find this power gained is more unto a curse.
  My spirit burns with every spell and each irreverent verse.
  Despite this strength and knowledge earned, I have paid a heavy toll,
  Never should’ve traded power for my own immortal soul.”

Кратки преведени истории от D3BG.org
Ако сте прочели всичко останало, вероятно вече сте запознати с нещата, които сме превеждали през годините, но все пак ще ги обобщя и тях в тази категория.

Арт книги
artbook_1.jpg The Art of Diablo III
The Art of Diablo III е книга с твърди корици, която е включена в изданието за колекционери на Diablo III.
artbook_2.jpg The Art of Blizzard
The Art of Blizzard съдържа над 300 художествени произведения от всички игри на Blizzard Entertainment.          
artbook_3.jpg The Art of Diablo III: Reaper of Souls
The Art of Diablo III: Reaper of Souls е книга с твърди корици, която е включена в изданието за колекционери на Diablo III: Reaper of Souls.
artbook_4.jpg Diablo III Deluxe Hardcover Sketchbook
Тази книга насочва вниманието към селекция от най-зашеметяващите и запомнящи художествени произведения от Diablo света. Освен артуърк, включва и цитати от различни художници и разработчици.
 
FlagellumDei
 

Fetish

Коментари: 107
Репутация: 57
battle tag battle tag

+3

# 1: Обобщена тема за Diablo книгите и кратки истории

 

Офлайн

 

Автор: FlagellumDei на 03/01/2017 - 02:16ч.

 
Страхотно направена тема.Огромно браво!С удоволствие влизаш, за да прочетеш!
 
tERROR85
 

<SPAM BOT>

Коментари: 2339
Репутация: 969
Diablo Клан:
<D3BG>
battle tag battle tag

+2

# 2: Обобщена тема за Diablo книгите и кратки истории

 

Офлайн

 

Автор: tERROR85 на 03/01/2017 - 09:50ч.

 
Супер е. На мен ми остават да прочета само 2 от романите(Storm of Light, Morbed) и кратките истории (Heroes Rise, Darkness Falls).

Morbed си я изпуснал от хронологията отгоре мисля че действието се развива между Д3 и РОС.
 
azsambot
 

Minion of
Destruction


Коментари: 582
Репутация: 462
battle tag battle tag

+1

# 3: Обобщена тема за Diablo книгите и кратки истории

 

Офлайн

 

Автор: azsambot на 03/01/2017 - 21:39ч.

 
Мда браво супер е не знам дали не можеш да дадеш линк към читанката за книгите
които ги има там,стига да не се води като нарушаване на правилата.А който иска аз имам на PDF Book of Cain така че може да я кача някъде
 
Takahiro
 

Claw Viper

Коментари: 212
Репутация: 105
battle tag battle tag

+1

# 4: Обобщена тема за Diablo книгите и кратки истории

 

Офлайн

 

Автор: Takahiro на 03/01/2017 - 23:07ч.

 
Евала !
 
Hollowman
 

Nephalem

Коментари: 1042
Репутация: 705
Diablo Клан:
<nMVP>
battle tag battle tag

+1

# 5: Обобщена тема за Diablo книгите и кратки истории

 

Офлайн

 

Автор: Hollowman на 04/01/2017 - 11:20ч.

 
Страхотна тема,браво за труда :)
 
TheStukito
 

Fallen

Коментари: 8
Репутация: 1
battle tag battle tag

0

# 6: Обобщена тема за Diablo книгите и кратки истории

 

Офлайн

 

Автор: TheStukito на 25/03/2017 - 17:48ч.

 
Евала за положеният труд!
 
lordlosh
 

Fetish

Коментари: 99
Репутация: 32
battle tag battle tag

0

# 7: Обобщена тема за Diablo книгите и кратки истории

 

Офлайн

 

Автор: lordlosh на 24/11/2019 - 13:36ч.

 
Много голямо браво за положения труд. Някой знае ли откъде може да се вземат, поне тези, които са преведени на български. Не в електронен вариант, а като книга, да си легна и да си я чета. :Д
 
 

Офлайн

 
tERROR85
 

<SPAM BOT>

Коментари: 2339
Репутация: 969
Diablo Клан:
<D3BG>
battle tag battle tag

0

# 8: Обобщена тема за Diablo книгите и кратки истории

 

Офлайн

 

Автор: tERROR85 на 25/11/2019 - 09:25ч.

 
Трудно търси из продавалниците. Аз преди години доста трудно събрах всичките преведени на Близард. Иначе дигитално ако искаш мога да ти дам линк.
Между другото преди време ми подариха Kindle от тогава хартиена книга рядко хващам. Дори и да я имам до мен.
Ама не цветния с задното осветление тоя с течния кристал без подсветка просто разлика с книгите няма.
Дано да пуснат някое романче преди Д4 като въведение.

Коментарът беше редактиран от tERROR85 на 25/11/2019 - 09:33ч.
 
vaskobgn
 

Rocky

Коментари: 7909
Репутация: 2743
Diablo Клан:
<D3BG>
battle tag battle tag

0

# 9: Обобщена тема за Diablo книгите и кратки истории

 

Офлайн

 

Автор: vaskobgn на 25/11/2019 - 23:57ч.

 
Е браво за темата Мишо!:)
 
 
 
 
 

Подобни теми

bullet Търся Diablo книгите - От moonface на: 15/11/2015 - 15:43ч.
bullet Купувам книгите Диабло! - От paradise на: 20/02/2013 - 00:35ч.
bullet Търся Star Craft книгите - От OutOfTouch на: 09/07/2015 - 22:12ч.
bullet Тема свързана с бетата. - От Commanrail на: 26/04/2012 - 23:46ч.
bullet Моята тема за проверка на цени (pgaidarov) - От pgaidarov на: 01/07/2012 - 17:23ч.

В момента 0 потребителя разглеждат темата

 


Кой е Онлайн?

 

В момента онлайн има 0 регистрирани потребители. Общо 27 онлайн за последните 24 часа.

Онлайн потребители:


Най-активни днес: forge


Рожденици днес: MoPPkoB (30)


 

Легенда: Администратор, Модератор, Почетен потребител, Потребител


Статистика:

 

Мнения: 95575 | Теми: 6217 | Потребители: 6013 | Най-новият ни потребител е: erkanno