Магьосниците са отшелници, които използват телата си за мистериозна енергия, отличавайки се от обикновените потребители на магии. Те манипулират всички сили, за да раздробяват, изгарят и замразяват техните противници. Могат да управляват времето и светлината, за да се телепортират, да създават могъщи илюзии и да отклоняват атаките, отправени към тях. Магьосниците използват жезли за по-слабите си магии, докато през това време събират енергия или време за по-мощните си такива.

С малко изключения, атаките на магьосниците се провеждат от разстояние - далеч от опасност. Като жива артилерия, те представляват могъща унищожителна сила на дълги разстояния.

 
 

Природни Сили

Магьосниците доминират над природните стихии в

света на Sanctuary. Разцепващи пламъци, мълнии, ледени пориви и вихрушки са под тяхна команда. Тази многостранност им позволява да се прицелват в слабостите на враговете си и да преминават защитите им.

За разлика от бавните и внимателни ползватели на магии, магьосниците са проводници на Тайнствената сила. Интензивна енергия преминава през тях и те я управляват все едно е придатък към тялото им. Магьосниците пръщят от Тайнствени сили - регенерират се бързо и могат да използват по-слабите си магии почти без спир. Има оспасност от изчерпване само когато извършват много заклинания наведнъж. Все пак Тайнствената сила може да обезобрази телата на магьосниците ако не я използват внимателно, затова на някои заклинания има период на презареждане (cooldown).

 
 

Атакa

 

Бойното поле е осеяно със сили, породени

варварите. Когато освирепеят достатъчно, могат толкова силно да удрят техните противници, че те често отлитат на метри от тях, с изкарани вътрешности инатрошени до неузнаваемост кости.

 

Защитa

Въпреки, че не са толкова силни или

пъргави, като другите герои, магьосниците се обграждат със защитни магии. Те могат да: обгръщат кожата си в диаманти; да създават огледални копия, за да объркват враговете си; да нараняват или забавят наивниците, които смеят да ги ударят.

 

Енергия

Магьосниците рядко оставaт без енергия. Те

могат винаги да пускат по-слаби магии, докато възвърнат достатъчно Тайснтвена сила (arcane power), необходима за по-силните им заклинания.

 
 

Въпреки че всички предмети служат за проводник на мощта на магьосника, някои имат специална употреба. Магьосниците носят кълба, които не са оръжия - държат се в ръка и помагат за знания или са източник на сила. Магьосниците също носят традиционните (често магически) жезли - тънки пръчки, които използват за насочване на величествените тайнствени сили към тяхната цел.

wizzard orb
wizzard wand
wizzard hat
 
 

Дрехите на магьосниците на бойното поле не се различава много от тези носещи се в академията.

 

С малко време и усилие ситуацията се променя.Твърдите брони вече изместват туниките и платените одежди.

 

Опитните магьосните гордо носят наградите на своето приключение.Дълги перелини с красиви орнаменти и здрави, релефни брони, за които всеки би завидял.